skip to Main Content

RGO en digitale transformatie

Kunnen de managementmethode Resultaat Gericht Organiseren (RGO) en Digitale Transformatie samen toegepast worden?

Dankzij een upgrade van deze holistische managementmethode kunnen Resultaat Gericht Organiseren (RGO) en Digitale Transformatie samen heel effectief toegepast worden.

RGO 1.0

RGO bestaat al langer en heeft zich bewezen als een effectieve managementmethode die richt op het krijgen van een succesvolle, groeiende organisatie. Het is een holistische methode waar aandacht is voor het volgende:

  1. De organisatie van directietaken (de richting). Zoals bepalen van visie en missie en deze vertalen naar strategische goalsetting bij het zoeken, vinden en behouden van klanten.
  2. De organisatie van middenmanagement (de inrichting). Zoals het inrichten van schaalbare en kopieerbare processen voor het zoeken, vinden en behouden van klanten.
  3. De organisatie van executie in de frontlinie (de verrichting). Zoals het continue leren via feedbackloops bij het werken in High Performance Teams.

Het verkrijgen van klantcentralisatie en bevlogen medewerkers zijn de twee centrale kernpunten in het programma van RGO. Hierbij heeft de oorspronkelijke versie van RGO deze managementmethoden en de instrumenten afgestemd op de traditionele, industriële organisaties, die tot 2015 de norm waren.

RGO en Digitale Transformatie

Hoewel klantcentralisatie en bevlogen medewerkers ook bij de adaptieve organisaties van de digitale transformatie horen, waren de top down programma’s van RGO 1.0 niet allemaal even goed passend. Sander Jansen (van JM Digital Transformers) en Wim Kweekel (van RGO) hebben daarom samengewerkt om RGO te upgraden naar RGO 2.0.

De meest ingrijpende aanpassingen zijn:

  • De omkering van de besluitvorming pyramide. De front-linie krijgt hierdoor meer autonomie bij het beslissen van de noodzakelijke veranderingen om mee te bewegen met de digitaliserende samenleving. RGO 2.0 heeft nieuwe instrumenten die de balans geven bij alignment met organisatiedoelen en autonomie in werkteams. (de verrichting van de digitale transformatie)
  • Faciliteren van dynamisch managen van de lerende organisatie door middenkader. Het opzetten en bewaken van het grid waarop de transformatie gevoerd kan worden. (het inrichten van de digitale transformatie)
  • Het inspireren en geven van richting aan de digitale transformatie door de directie. Ook hier zijn instrumenten die controle geven aan de complexe dynamiek van veranderingen die binnen en buiten de organisatie plaats vinden.

Bij al deze veranderingen zijn het zoeken, vinden en behouden van klanten volledig in de context van de digitaliserende samenleving geplaatst.

Resultaat: RGO voor digitale transformatie

RGO 2.0 is in 2019 en 2020 getest bij deeltijd HBO studenten aan de Hogeschool Utrecht. Daarna is het ook in de praktijk toegepast bij een groot scala van bedrijven. Sommige van deze casussen zijn gebruikt bij het opstellen van Het Managementboek voor Digitale Transformatie.

JM Digital Transformers en Kweekel Advies & Training hebben de handen in een geslagen om RGO 2.0 te onderhouden. Zo geven zij trainingen Digitaal Leiderschap, met deze methode als basis.

Ook is er een community met RGO gecertificeerde professionals die in hun eigen praktijk RGO 1.0 upgraden naar RGO 2.0. Wilt u meer weten over deze trainingen, download dan de whitepapers.

RGO 1.0 is nog altijd effectief voor de traditionele organisatie, die zich eerst fit-for-change wil organiseren. Dat kan verstandig zijn als eerste stap naar het avontuur van de digitale transformatie. Daarbij is de upgrade van RGO 1.0 naar RGO 2.0 dan gelijk aan het gecoördineerd uitvoeren van de digitale transformatie.