Ontwikkelen van een nieuw verdienmodel door digitale transformatie
Kan uw organisatie een nieuwe verdienmodel ontwikkelen dankzij de digitale transformatie?
Vrijwel elke organisatie, groot of klein, is in staat tot het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel door digitale transformatie. Het hangt natuurlijk van uw organisatie af hoe het er concreet uit kan zien. Wel zijn er een aantal algemene ontwikkelingen, die hier altijd een bijdrage aan leveren.
state-of-the-art technologie
De eerste algemene ontwikkeling is de beschikbaarheid van state-of-the-art technologie. Dit is vaak al beschikbaar voor organisaties, zonder dat deze een grote eenmalige investering moeten doen. Een nieuw verdienmodel steunt immers vrijwel altijd op een nieuwe technologische oplossing. Deze draagt bij aan de digitale transformatie.
Er is een belangrijke combinatie tussen cloudoplossingen, connectiviteit en Software-as-a-Service / Pay-per-use abonnementen. Deze maakt het mogelijk om heel snel digitale oplossingen in te zetten in het eigen bedrijfsproces. Organisaties betalen over de lange termijn vaak niet minder in vergelijking met de aanschaf van traditionele software-implementaties. Het is dus niet echt goedkoper. Organisaties zijn ook niet de eigenaar van hardware en software, wat ze bij de traditionele investering wel zijn. Toch is het aantrekkelijk voor organisaties om de nieuwe oplossing te omarmen. Dit omdat de operationele en kwalitatieve voordelen legio zijn.
Data als input en als resultaat
Er is een tweede algemene ontwikkeling. Digitalisering (of automatisering) van werkzaamheden in het bestaande primaire proces levert een bijdrage aan de efficiency van het proces. Het product wordt dus vaak goedkoper. Maar digitalisering heeft ook twee neveneffecten. De eerste is dat de activiteiten in het proces gestuurd kunnen worden met data. Klantbehoeften en klantdata zijn sturend bij omstellingen en instellingen van apparatuur.
Hierdoor is maatwerk mogelijk in een robuust industrieel werkproces. Een ander neveneffect is dat de digitale processen ook data genereren. Data over de status van elke order in het proces. Data over de werkelijke kosten. Data over de gemeten kwaliteit. Et cetera.
Klanten krijgen nieuwe diensten aangeboden, die steunen op deze data. De klant leert hierdoor meer over zichzelf, het eigen gebruik, de eigen kenmerken et cetera. Als dit dan ook nog voorzien kan worden van een professioneel advies dan is de klant bereid om hiervoor te betalen. Dit persoonlijke advies kan schaalbaar gegenereert worden via algoritmen. Er is dan sprake van artificiële intelligentie. De klant ervaart meer toegevoegde waarde. De vergoeding is onderdeel van het nieuwe verdienmodel.
Verandering van supply chain
De laatste algemene ontwikkeling die we zien is dat de digitale transformatie vaak ook voor een ander logistiek proces zorgt. De klant communiceert en bestelt via nieuwe digitale kanalen en zal ook de levering op een nieuwe manier gedaan krijgen. Deze nieuwe manier van bezorgen, is vaak ook een onderdeel van een nieuw verdienmodel. Denk aan bol.com die tegenwoordig concurreert met Post NL of Amazon die voor steeds meer locaties met drones werkt om pakketjes te leveren.