skip to Main Content

Investeren in nieuwe technologie

In welke technologieën moet mijn organisatie wel of niet investeren?

Het korte antwoord: gaat u investeren in nieuwe technologie? Dan hangt de keuze volledig van uw organisatie af.

Maar los van de specifieke context van uw organisatie, kan er wel gezegd worden dat sommige technologische ontwikkelingen beter een bijdrage kunnen leveren aan de digitale transformatie van een organisatie, dan anderen. De technologieën die de vierde industriële revolutie (afgekort 4IR) aanjagen, hebben met elkaar gemeen dat ze datagedreven functioneren.

Dat klinkt nog wat abstract. Dus ter verdieping: de laatste tien jaar is er een grote opkomst van software en databases die in een cloudomgeving draaien. Machines en mobiele apparatuur interacteren met de data in de cloud. De machines en apparaten zijn vrijwel altijd uitgerust met (biometrische) sensoren die data genereren. Algoritmen anticiperen op deze data door bijvoorbeeld programma’s automatisch op te starten. Of door signalen en adviezen te leveren. Deze samenhang tussen hardware, software, sensoren en data, heeft de digitale transformatie gelanceerd.

Investeren in een nieuw verdienmodel en kostenmodel

Anders gezegd: de fusie van hardware, software en (biometrische) sensoren maakt disruptief veranderen het mogelijk. Het is mogelijk om communicatie-, productie-, en leveringsketens geheel opnieuw in te richten. Nieuwe, aantrekkelijkere kostenmodellen steunen op nieuwe diensten die met deze technologie wordt aangeboden. Bijvoorbeeld software as a service, service as a service, pay per use, et cetera.

Organisaties moeten investeren in technologie om mee te bewegen met de digitale transformatie. Daarbij investeren zij dus in oplossingen die gebruik maken van technologie waarbij deze fusie van hardware, software en biometrische sensoren van toepassing is. Immers, alleen bij die oplossingen is het mogelijk om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. De eindgebruiker krijgt deze persoonlijk en op maat. Zonder dat er sprake is van (niet schaalbare) ambacht.

Vooral de nieuwe digitale diensten staan centraal bij het ontwikkelen van andere verdienmodellen.